Pit poezie

Wanneer:
3 november 2017 @ 20:00 – 22:30 Europe/Amsterdam Tijdzone
2017-11-03T20:00:00+01:00
2017-11-03T22:30:00+01:00
Kosten:
€6,00
Pit poezie

Na het succes van Pitpoezie van het vorige seizoen volgt vandaag de 2e editie. De muzikale ster van de avond is Juulke Dewaide.

*Bep Mergelsberg woont en werkt in Sittard. Zij is schrijver, dichter, theatermaker, drama- en schrijfdocent. Ze regisseert in het Limburgse amateurtoneel en is dramadocent bij verschillende Zuid-Limburgse theaterscholen. Daarnaast was ze als schrijfprofessional betrokken bij VIA 2018 Maastricht Culturele Hoofdstad. Haar werk bestaat uit gedichten, beeldgedichten, kortverhalen en toneelscripts. Haar inspiratie haalt ze uit de natuur, de kunst, uit mythen, volksverhalen en legendes. Meerdere verhalen en gedichten werden gepubliceerd in verzamelbundels en tijdschriften. http://bepmergelsberg.webnode.nl/
Favoriete gedicht: Bluebird Charles Bukowski.

*Phil Schaeken (1950), geboren in Limbricht, vanaf z’n derde woonachtig in Sittard, werkte als leerkracht 41 jaar in het basisonderwijs. Hij schrijft al vanaf z’n 18de gedichten, zowel in het dialect als in het Nederlands en had zitting in verschillende redacties. Ook het schrijven van carnavalsliedjes ( waarvan er drie in een finale van het LVK werden vertolkt ) vormt een van zijn bezigheden. Kunst, geschiedenis en uiteraard taal hebben zijn bijzondere interesse. Een van zijn favoriete dichters is Remco Campert. Zijn gedichten zijn speels, lichtvoetig, soms humoristisch. Zo maakt Campert poëzie toegankelijk voor een groter publiek en dit laatste spreekt mij bijzonder aan. We willen gelezen worden, daarom schrijven we, of niet soms ! .

*Niek Bremen. Ik ben een toeschouwer die vanuit een hoge toren zijn post heeft betrokken om al krassend op papier mijn woorden een voor een te combineren en gewoon voor mijn plezier met gedichten te poseren.

*Peter van Deursen. Dichten is voor mij een vorm van kijken waar woorden uit voortrollen. Sluit je ogen en de concentratie helpt je de oversteek maken naar de klanken die nodig zijn. Herinneringen mengen zich met de onvermoede fantasie die mij laat reizen in het onverwachte levensavontuur. Favoriete dichters: Leo Vroman, Wislawa Szymborska.

*Annemarie Gulikers. Het is geen literaire poëzie die ik schrijf. Ik vind inspiratie in de natuur, in alledaagse taferelen, in kleine bijzondere momenten. Deze worden met weinig woorden speels, beeldend en indringend neergezet tegen een filosofische achtergrond. Ik schrijf over ‘niets’. Met weinig woorden, toch iets zeggen. Wellicht een weergave van nutteloze observaties. Schijnbaar nietszeggend?
Het ‘andere’ gedicht dat ik ga voordragen heet ‘Vandaag’ van de Valkenburgse dichteres Elly Blom.

*Lizette Colaris Lizette kijkt de wereld in en woorden wellen op. Herkenbaar voor iedereen die leeft, in bewoordingen die dicht bij de mensen staan. Geen zweverige droomteksten maar weergaven van hoe het voelt, het leven. Op mooie en minder mooie momenten, zacht en hard, stil en luid. Lizette schrijft, omdat ze leeft. Of andersom?
www.100procentlizette.nl Facebook-auteurspagina: ‘Lizette Colaris’.

*Felix Stelten. Felix is een fenomeen, er zijn geen woorden voor.

*Chris Lagerwaard. De gedichten van Chris Lagerwaard (1977), geboren en getogen in Limburg, zijn een feest van herkenning. Alledaagse gebeurtenissen vormen voor hem een onuitputtelijke bron van inspiratie. Sommige van zijn veelal korte gedichten zijn grappig of diepzinnig, andere luchtig of juist ontroerend. Chris schrijft zonder tierelantijnen in eenvoudige, simpele taal over zaken die we bijna allemaal (her)kennen. Toch zit er voldoende diepgang in zijn gedichten en biedt een aantal teksten stof tot nadenken. Na elke bladzijde ben je benieuwd wat hij op de volgende pagina uit zijn pen heeft getoverd.

*Vanessa Mezzolla, alias Mashidà.
Beeldend kunstenares uit Sittard met Italiaanse roots.
‘Mijn werk omvat veel vrouwenportretten. Voor Pitpoëzie 2017 heb ik gekozen voor het tonen van visuele poëzie op een groot scherm. Een vorm waarbij ik mijn onderzoek naar emotie in het gelaat combineer met een zelfgeschreven tekst over diezelfde emotie. De titel van het werk ontleende ik aan het versje ‘Fairy bread’ van Robert Louis Stevenson. Verder is Emily Dickinson een grote inspiratiebron. Een vrouwelijke dichter uit de 19e eeuw die, net als ik, het experiment niet schuwde en voorvechter was van het vrije vers.

*Wim Kallen. Een toevallige of een buitengewone gebeurtenis: Er hangt altijd een gedicht in de lucht, het is de kunst om het te grijpen.
Het favoriete gedicht komt van Hendrik Marsman.

*John Hertogh (Sittard, 1949) Ik schrijf en dicht in ’t Sittards. Schrijf over alles wat om me heen gebeurt en probeer dat met een ‘milde’ saus te relativeren.
In 2012 heb ik onder eigen beheer mijn eerste bundel uitgegeven: “Veur uch van mich”. In 2015 is mijn tweede bundel “Sjmerig sjpaor en anger werk” uitgekomen. Deel drie: “Alles is muigelik” is in de maak. Ik ben lid van de Algemene Sjrieverskrink Veldeke, een groep dichters en schrijvers uit Nederlands en Belgisch Limburg.
Regelmatig publiceer ik in de serie Platbook en in de periodiek ‘Dao wo ich gebaore bèn’ van Veldeke Krènk Zitterd en in Veldgewas van Veldeke Limburg.
Wekelijks verzorg ik de column Kul- Kultuur in het blad 1sittard-geleen en op mijn Facebookpagina.
Op mijn site www.zittesj.wordpress.com en op de site van Sittard-Creatief www.sittard-creatief.nl kun je ook mijn werk lezen.

 

Deel dit: